Jízda na čtyřkolce je celoroční záležitost a jen málo jezdců odolá řádění ve sněhu ať už na kolech, nebo na pásech. Aby to ale byla opravdu zábava, musí vám být teplo, a to už dnes díky moderním materiálům a systémům není problém. 

M R 0356

Co na sebe

Pryč jsou časy vaťáků a zmuchlaných novin. Základem je spodní vrstva, kterou by mělo tvořit funkční prádlo z bavlny, merino vlny, nebo syntetických vláken. Tvoří základní tepelnou vrstvu a když se zapotíte, odvede pot od pokožky a vy jste stále v suchu. Pak se hodí vrstva z materiálu, který vás zahřeje, jako je fleece, nebo vlna. No a navrch je samozřejmě ideální motorkářské nebo čtyřkolkářské oblečení se zimní vložkou. I v zimě je třeba dbát na ochranu, takže volte bundu a kalhoty s chrániči a nezapomeňte na páteřák.

 MG 1238

Výhodou je oblečení, u kterého jde sepnout bunda s kalhotami a vám pak netáhne na záda a nepadá vám sníh pod oblečení. Pod přilbu je vhodné si vzít kuklu z funkčního materiálu. S přilbou samotnou je to složitější. Na zimu se vyrábí speciální přilby pro sněžné skútry, ale ty samozřejmě něco stojí. Integrální přilbu si snadno zadýcháte a bude se mlžit. Nejlepší je tak kombinace motokrosové přilby s brýlemi, nebo otevřená přilba, která vám ale zase moc nepomůže proti chladnému vzduchu. Už Forest Gump říkal, že nejdůležitější je mít nohy v suchu, a to platí i na čtyřkolce. Je tak dobré mít nepromokavé boty s membránou, nebo třeba návleky. Být celý den v mraze s mokrýma nohama nechce nikdo. U rukavic je pak důležité nejen aby nepromokly, ale taky neprofoukly. Ideální jsou lyžařské rukavice s Gore-tex, nebo jinou membránou. 

M R 0276

Zahřejí i volty

Zajímavou alternativou, která vám umožní nosit tenčí a pohodlnější oblečení, je vyhřívání. Dnes je k dostání v podstatě na celé tělo formou rukavic, vesty a vložek do bot. Napájené může být z akumulátorů, nebo kabelem přímo ze čtyřkolky. I baterie v pohodě vydrží celý den a rozhodně to stojí za to. Je ale třeba se připravit na větší investici.

vyhrivana bunda Vyhřívání můžete mít i na čtyřkolce samotné. Základem jsou rukojeti a páčka. To není nijak drahá záležitost a hodí se i v chladnějších dnech v celém roce. Přidat pak můžete vyhřívání sedačky. To má podobu dečky, kterou vložíte pod potah sedačky. Rukojeti i sedačka jsou napojené na baterii čtyřkolky.

 NMnhEp 750x750 32660836155aba19

 

vyhrivani sedla

Text: Matěj Oliva

Foto: Archiv Quad